Gå til innhold

Store prisforskjeller på drivstoff

_dsc4189_web.jpg
Du sparer fort over hundrelappen på en fylling om du fyller tanken mandag morgen i stedet for mandag ettermiddag

Prisen på bensin og diesel i Kristiansand-distriktet varierer med mellom to og tre kroner per liter i løpet av uka.

Tekst: Eirik Vigsnes
Foto: Kjell Inge Søreide

– Overraskende mye, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Bil & motor har sjekket pumpeprisen på bensin og diesel morgen og kveld en hel uke på 10 tilfeldig valgte stasjoner. Den dyreste bensinen fant vi på YX Håneskrysset mandag ettermiddag. Da viste lysskiltet 16,39 kroner for en liter. Den dyreste dieselen fant vi på Shell Vikeland i Vennesla samme kveld; 15,40 kroner per liter.

Den billigste bensinen fikk du kjøpt på UNO X i Vennesla mandag morgen. Her var literprisen 13,94 kroner. Billigste dieselnotering fant vi samme sted torsdag morgen; 12,86 kroner per liter.

Det gir en prisforskjell mellom høyeste og laveste notering på 2,54 kroner for bensin og 2,43 kroner for diesel. Prisene faller markant mandag morgen og torsdag morgen før de tar seg opp til snittnivået. Aller mest betaler du mandag kveld.

bensinpris_tabell_web

Ettersom bensinstasjonene følger hverandre tett prismessig, er det ikke mye å spare på valg av stasjon. Prisvariasjonene mellom stasjonene ligger på maksimalt 40-50 øre gjennom uka. Den store gevinsten ligger i å fylle tanken i morgentimene mandag og torsdag.

Prisene på drivstoff har steget markant fra starten av 2016 til starten av 2017.

I februar i fjor kunne du fylle diesel for under 10 kroner per liter på Sørlandet, mens bensinen kostet ned mot 11 kroner på det billigste. I løpet av året krøp drivstoffprisene jevnt og trutt oppover. I januar i år gjorde de et nytt hopp, etter at staten økte avgiften på diesel og bensin med henholdsvis 55 øre og 34 øre.

Fyller smart og sparer 3000 kroner

_dsc5513_web.jpg
– Jeg fyller drivstoff  tidlig om morgenen mandager eller torsdager, sier Ove Refsnes, som til daglig jobber på Elkem Solar i Vågsbygd.

Jobb-pendler Ove Refsnes fyller drivstoff når det er billigst og sparer over tre tusenlapper i året.

– Det holder til en flybillett til syden. Jeg fyller alltid tanken når prisene på drivstoff er lavest; mandag og torsdag morgen. Da er det mellom én og to kroner å spare per liter, sier Ove Refsnes, som jobber på Elkem Solar i Vågsbygd.

Refsnes bor i Farsund og dagpendler 80 kilometer hver vei mellom hjem og jobb. I løpet av ei uke tilbakelegger han 800 kilometer og brenner rundt 50 liter diesel med sin Toyota Avensis. På årsbasis runder kjørelengden 40 000 km. Refsnes har regnet seg fram til at han sparer godt over 3000 kroner i året på å utnytte prisforskjellene. En gjennomsnittsbilist med kjørelengde på 15 000 kilometer vil spare rundt 1200 kroner på å fylle smart.

Mandag morgen fylte Refsnes tanken på en Circle K- stasjon langs E39 og betalte 11 kroner og 90 øre per liter. Noen timer senere klatret literprisen et par kroner på de fleste stasjonene.

– Jeg følger godt med på drivstoffprisene, og det samme mønsteret gjentar seg hele tiden; prisen er lavest mandag morgen. Ut over dagen og de neste dagene stiger prisen, før den dupper ned igjen torsdag morgen. Deretter klatrer prisen igjen fram til søndag kveld, sier Refsnes.

Vanligvis fyller Refsnes tanken en gang i uka, hver mandag. Dersom han skal på langtur i helgen, passer han på å få fylt opp tanken torsdag morgen.

– Når man kjører så mye som jeg gjør, er det gode penger å spare på å være prisbevisst, sier Refsnes.

20170130_977_web.jpg
Stive priser mandag ettermiddag

Press prisen

Gunstein Instefjord er fagdirektør i Forbrukerrådet. Han bekrefter prismønsteret Refses beskriver og oppfordrer alle forbrukere til å følge hans praksis.

– Dersom alle bilister hadde gjort som Refsnes, så hadde forbrukermakten tvunget drivstoffprisene ned hele uka. Selskapene øker fortjenesten sin når alt for mange fyller når prisene er høye, sier Instefjord.

En forbrukerundersøkelse viser at mange ikke kjenner til hvordan prisene endrer seg. Mens seks av 10 bilister er klar over at det er billig å fylle drivstoff mandag morgen, vet bare én av 10 at det kommer en ny prisdupp torsdag morgen.

– Dersom alle forbrukere hadde fylt drivstoff når prisene er lavest, ville prisene vært lavere gjennom hele uka, sier Instefjord.

Flere kort
Flere selskaper tilbyr lavere priser på drivstoff til kunder med rabattkort. Ove Refsnes har Circle- K kort som gir 40 øre i rabatt. Shell har tilsvarende kort. Instefjord oppfordrer forbrukerne til å holde seg med flere kort.

– Ikke vær lojal mot ett enkelt selskap, men fyll der prisen er lavest. Kundelojalitet svekker konkurransen, sier Instefjord.

Fakta:

Drivstoffprisen:
Innkjøpspris: ca 60%
Avgifter: ca 30%
Fortjeneste: ca 10%_

Drivstoffavgiftene 2017:
Bensin: 5,19 kroner ( økning 34 øre)
Diesel: 3,80 kroner (økning 55 øre)
(inkl. vegbruksavgift, CO2-avgift og mva)

 

Kategorier

Drivstoffpriser

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: