Gå til innhold

Fikk 100 000 kroner i avgiftskutt

Nye avgifter på bil
– Mange Mercedes personbiler er blitt rimeligere som følge av avgiftsomleggingen, sier salgssjef Vidar Salvesen (t.v.) og selger Fredrik Løkke hos Bertel O Steen.

Denne lekre Mercedes 500 GL fikk et avgiftskutt på 100 000 kroner med ny bilskatt. Mercedes ble en av avgiftsvinnerne.

Tekst: Eirik Vigsnes
Foto: Kjell Inge Søreide

­– Avgiftskuttene har gitt oss en pangstart på 2017. Salget har skutt i været og vår største utfordring er å skaffe nok biler, sier Vidar Salvesen hos Mercedes-forhandler Bertel O Steen i Vågsbygd.

 Store SUV-er med ladbar hybridmotor og biler med kraftige motorer og lave utslipp er blitt billigere etter nyttår. Mange Mercedes- modeller er blitt tusenvis av kroner rimeligere etter at de nye avgiftene trådte i kraft januar i år.

– Både store SUV-er med effektive motorer og ladbare hybridbiler kommer godt ut og det nyter vi godt av. For eksempel har den luksuriøse ladbare hybridbilen Mercedes S fått en avgiftsreduksjon på rundt 110 000 kroner, sier Salvesen.

På grunn av den store etterspørselen må enkelte Mercedes-kunder belage seg på flere måneders ventetid før de får bil.

Kuttet avgift på hestekrefter
Det er bortfallet av effektavgiften som har slått mest ut for Mercedes og en del andre bilmerker. Det betyr at det ikke blir beregnet avgift for antall hestekrefter. I stedet er avgiften lagt på utslipp. Biler med høyt CO2 og NOx-uslipp blir straffet med avgiftshopp, mens utslippsgjerrige biler, for eksempel ladbare hybrider belønnes.

Vektavgiften endres også, slik at biler under 1400 kilo får avgiftslettelser. Tyngre biler får høyere avgifter. Det går blant annet ut over ikke-ladbare hybrider, som generelt går noe opp i pris. De blir straffet for høy vekt, og har ikke lavt nok CO2-utslipp til å bli premiert for det. Ladbare hybrider rammes også av vektkomponenten, men tar det igjen i form av redusert CO2-avgift. De fleste bilmodeller blir påvirket av justeringene. For noen blir konsekvensene små, mens det kan utgjøre titalls tusen kroner for andre.

Elbilene kjører videre med fritak for bilavgifter og moms også i 2017. Men enkelte fordeler henger i en tynn tråd, blant annet fri parkering. I Kristiansand er det nå maks tre timer parkering på offentlige plasser og betaling fra første time på noen av parkeringsanleggene.

De viktigste endringene:

  • Innslagspunkt CO2-avgift: 75 gram ( 95 gram i 2016)
  • Innslagspunkt vektavgift: 350 kilo ( 150 kilo i 2016)
  • Effektavgift: 0 kroner (125-363 kr pr kW i 2016)

 

Hestekrefter på billigsalg

ford-mondeo

Nye Ford Mondeo Titanum 210 hk fikk et pent avgiftskutt på 27 529 kroner

Biler med mange hestekrefter og effektive motorer er årets avgiftsvinnere.

Årsaken er at antall hestekrefter ikke lenger blir skattelagt i de nye avgiftsreglene for biler. I stedet økes avgiften for CO2-ustlipp.

Det betyr at du som bilkunde kan velge en bil med et sterkere motoralternativ uten å legge så mye ekstra penger på bordet. Her er et par eksempler: En Ford Mondeo 2,0 TDCI med 150 hestekrefter koster fra 403 000 kroner etter avgiftsomleggingen. Men du kan få samme bil med 180 hestekrefters motor for 12 000 kroner ekstra.

Er du på jakt etter en ny BMW 5-serie? I så fall er du passe dum om du velger 520 D automat-utgaven med 163 hestekrefter som begynner på 500 000 kroner. Utgaven med 190 hestekrefter koster nemlig bare 14 000 kroner mer.

Volvo XC90 R-Design - model year 2016
Den staselige SUV-en Volvo X90 T8 hybrid ble 98 675 kroner rimeligere.

Kategorier

Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: