Gå til innhold

Gav jernet for bildrømmen

Håkon Kristiansen fra Hamresaneden med drømmebilen sin, en Ford Focus RS
– Jeg nyter min nye Ford Focus RS og en kopp kaffe fra matchende kaffekopp, sier Håkon Kristiansen, som har tatt mellomnavnet ”RS”  etter at han kjøpte bilen. Navnendringen gjelder forøvrig kun på facebook-profilen.

I mange år bar Håkon Kristiansen (37) fra Kristiansand på en drøm; å eie en Ford Focus RS. Nå er drømmen blitt virkelighet.

Jeg får godfølelsen allerede før jeg setter meg inn i bilen om morgenen. Opp- levelsen av å høre den sinte motorduren og kjenne den kraftige akselerasjonen, er bare ubeskrivelig. Bilen gjør meg lykkelig, sier Håkon, som eier Sørlandets (foreløpig) eneste nye Ford Focus RS.

Håkon er bilentusiast av et sjeldent kaliber. Vi nyter sola og snakker bil på gressmatta på Hamresanden, et steinkast unna leiligheten som han leier. Vi nyter en kopp kaffe fra krus med RS-logo og i samme farge som bilen; Nitrous blue. Drømmebilen står bak oss, blå som augusthimmelen og med en atlets utstråling.

Håkon Kristiansen fra Hamresaneden med drømmebilen sin, en Ford Focus RS
Håkon Kristiansen ble hekta på Ford som liten da hans mor ofte kom hjem med nye Ford demobiler. Hun jobbet nemlig hos Bay Auto i Kristiansand.

Ford Focus RS er en bil for entusiaster. Med 350 hestekrefter gjør den 0-100 km/t på 4,7 sekunder. Toppfart: 260 – minst. Den har vinge på hekken, og kjøreegenskaper som en fullblods racerbil. Bilen har bøtteseter med påsydd RS-logo, og instrumentpanelet har analoge målere som viser oljetrykk, temperatur og turbotrykk. En herlig blanding av nostalgi og avansert teknologi.

Og den koster 700 000 kroner. Det er ganske mye penger til å være en Ford.

Men alt har sin pris; også drømmer. Håkon måtte forsake mye for å få råd til å realisere sin. Da nye Focus RS ble lansert i fjor vinter, var bilen utenfor rekkevidde. Han ble arbeidsledig og var på jobbjakt. Men så sikret han seg ny sjåførjobb. Da stod valget mellom ny bil eller å investere i egen leilighet. Han valgte det første.

– Jeg fikk en del kommentarer fra venner og kjente. Noen mente jeg burde prioritert å få meg egen leilighet, i stedet for være leietaker. De har sikkert rett, men jeg lever kun én gang og jeg ville oppleve å eie en Focus RS, sier Håkon.

Han mener det bør være ok å ofre noe for å realisere drømmer. Noen kjøper seg dyre båter eller hytter, andre lever ut reisedrømmen og farter kloden rundt. Håkon bretter opp det ene ermet og viser tatoveringen på underarmen, Carpe diem – grip dagen – står med store bokstaver.

– Jeg er singel og fri til å gjøre de prioriteringer jeg ønsker. Det hadde nok ikke gått om jeg hadde kone og barn, sier han.

Håkon Kristiansen fra Hamresaneden med drømmebilen sin, en Ford Focus RS
Nye Focus RS er et smykke av en bil, med mange utsøkte detaljer.

I sommer drog Håkon på en biltur han lenge hadde planlagt; med Superspeed til Hirtshals og deretter i superspeed nedover motorvei E45 mot kontinentet. Første stopp var Nürburgring utenfor Frankfurt, Europas lengste åpne racerbane. Her er det fri fart og kjøring på eget ansvar.

– Det var en enorm frihetsfølelse å slippe kreftene løs uten å bryte loven. Nå vet jeg at min Focus RS klarer 260 km/t, smiler han lurt.

Det er ikke mulig å kjøre rundt i en himmelblå Focus RS med hekkvinge og bremsekaliptre i matchende farge uten å vekke en viss oppmerksomhet. Han trenger ikke stå stille lenge et sted før det dukker opp bil- interesserte unge og gamle som vil ta bilen nærmere i øyesyn.

– Bilen er en kontaktskaper, og det er hyggelig. Det blir mange trivelige samtaler med folk som man ellers ikke hadde kommet i kontakt med, sier Håkon.

– Og hvor går neste langtur?

– Det må bli rv. 9 opp Setesdal og fjellveien over Suleskard til våren, dagen etter at snøfreserne har åpnet veien. Tenk deg fire meter høye brøytekanter, hvite fjellvidder og en knallblå Ford Focus RS. Kan det bli finere?

Tekst og foto: Eirik Vigsnes

 

 

Kategorier

Ford

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: