Gå til innhold

KORTDISTANSE-RAKETTER

Smart fortwo og Smart forfour
Smart ForTwo og Smart ForFour – to elektriske bybiler. 

Smart er for de urbane og de kule, men også for miljøbevisste som kjører korte turer.

Tekst: Ole Alexandersen | Foto: Kjell Inge Søreide

Kule biler, ikke sant? sier selger Fredrik Løkke hos Bertel O. Steen på Fiskåtangen – og parkerer Smart ForFour Electric Drive ved siden av lillebror Smart ForTwo. De helelektriske bybilene er de eneste elbilene Mercedes-forhandleren kan slå i bordet med i disse dager etter at B-klassingen B250e ble faset ut tidligere i år.

Jovisst er de tøffe og urbane, begge to. De presenteres da også som superraske biler som akselererer fra alle andre i lyskryss – og fotograferes mot grafitti-malte husvegger. Smart-bilene er det de gir seg ut for; små, effektive kortdistanseraketter i friske farger. Løkke regner med at det er fireseteren som blir mest populær; den er ypperlig når ungene skal på trening og mer enn stor nok til helgehandelen. Baksetene kan legges, og da er det målt plass til 975 liter last!

Kjørelengden for ForFour oppgis til 155 kilometer per lading, men praktiske tester viser at den klarer 140 kilometer på landeveien på en god sommerdag. På vinterstid mener Løkke at kjørelengden kanskje ikke er mer enn 80 kilometer, blant annet fordi varmeapparatet får energien sin fra de samme batteriene som driver bilen framover.

For mange er disse milene likevel tilstrekkelig – gjennomsnittlig går norske biler mellom 50 og 70 kilometer per dag, viser målinger fra Norsk Elbilforening. ForFour ED er en sikker, kompakt og snerten bil mange vil ha stor glede av. Stadig flere husholdninger har behov for en bil nummer 2, og da er Smarten et ypperlig alternativ.

For øvrig kommer ForTwo også i cabriolet-utgave – hittil har Bertel O. Steen i Kristiansand solgt to stk. av den superkule modellen. Merkenavnet Smart innarbeides nå i stadig større grad som

en del av Daimler-konsernet, som lager Mercedes-Benz. Når Mercedes-Benz lanserer sine nye helelktriske biler på den såkalte EQ-plattformen i 2019, vil også Smart være en del av denne utviklingen og bli et fullintegrert medlem av den tyske bilfamilien.

FAKTA SMART FORTWO ELECTRIC

YTELSE: 60 kW/80 hk
PRIS: 199 900 kr (inkl. vinterdekk)
DREIEMOMENT: 160 Nm
REKKEVIDDE: 155 km (NEDC)
TOPPFART: 130 km/t
0-100 KM/T: 12,7 sek
VEKT: 1200 kg
L/B/H: 350/167/155 cm
BAGASJEROM: 185/975 kg

Kategorier

Smart

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: