Gå til innhold

Favoritt-onkelen har fått sitt eget skilt

Frank Ramsland har skaffet seg personlig bilskilt
– For nevøene mine er jeg bare Onkel F. Det er et greit kallenavn å skilte med, sier Frank Ramsland fra Kristiansand. Han jobber til daglig som bilmekaniker på Team Verksted på Rige.

Frank Ramsland fra Kristiansand er favorittonkelen til fire nevøer. Det er kult å skilte med.

 Tekst og foto: Eirik Vigsnes

Jeg fikk kallenavnet av mine fire nevøer, som jeg har hatt mye kontakt med opp gjennom årene. Da muligheten for å få personlig bilskilt dukket opp i sommer, slo jeg til og tenkte at kallenavnet kunne passe godt, sier Frank Ramsland.

Han var en av de første som søkte, og synes 9000 kroner for et personlig bilskilt er verd pengene. Foreløpig pryder det en tilårskommen Ford Mondeo, men om ikke lenge står det forhåpentligvis på en lekker Pontiac Trans Am.

– Jeg har en fortid som ihuga amcarentusiast, og ser meg om etter en Trans Am. Et personlig bilskilt vil gjøre en slikbil enda mer særpreget, sier han. Ramsland sier at bilen med de nye skiltene vekker oppsikt i lokalmiljøet. Forbipasserende fisker ofte opp telefonen og knipser et bilde. Han får også en del tilbakemeldinger – de aller fleste er positive.

– Folk lurer på bakgrunnen for navnevalget. De fleste sier det er et artig påfunn, men noen spør selvsagt hvorfor jeg bruker så mange penger på et bilskilt, sier Ramsland til Bil & motor.

Mange nordmenn deler Ramslands entusiasme for personlige bilskilt.

– Et eget bilskilt med en påtegning som betyr noe for deg er med på å personifisere bilen. Jeg har sett dette i andre land, og har lenge hatt et håp om at også norske myndigheter ville åpne for det, sier han.

Mange sørlendinger
Sist tilgjengelige statistikk viser at rundt 150 biler på Agder så langt er blitt utstyrt personlige bilskilt. Andelen i Aust- og Vest-Agder er temmelig likt. På landsbasis har vel 3000 biler fått slike skilt, og tusenvis av bileiere venter på å få søknadene sine godkjent.

En sjekk av godkjente skilt på Sørlandet viser at navn på bileier eller kjæreste er populære valg. Mange velger også navn som henspiller på jobb eller hobby. I Lyngdal går det biler med «Kate» og «Ingrid». I Flekkefjord kjører en bileier rundt med «Hunter» på skiltene. Han er sannsynligvis en jaktentusiast. Anders Martinsen, dronefotograf fra Kristiansand, har kalt bilen sin, ja, du gjettet riktig: «Drone».

Populært
At tilbudet om personlig bilskilt har slått an over hele landet, er søknadsbunkene hos Statens vegvesen et bevis på. Siden ordningen ble innført i juni i år, har veivesenet mottatt

over 16 000 søknader fra hele landet. Over 10 000 søknader er behandlet, og rundt 8000 bileiere har fått innvilget personlig bilskilt. I overkant av 3000 hadde ved inngangen til november betalt de 9000

kronene og mottatt skiltene. Inntektene fra personlige bilskilt går, ifølge veivesenet, til trafikksikringstiltak.

FAKTAS PERSONLIG BILSKILT

 • €€Skiltet må bestå av minst to og maks syv tegn,
  inkludert mellomrom.
 • €€Skiltet må ikke være støtende, til ulempe for noen
  eller krenke varemerkerettigheter.
 • Du må søke om personlig skilt gjennom den digitale
  tjenesten hos Statens vegvesen.
 • Betaling kan kun gjøres med Visa debetkort eller BankAxess.
 • Søker må være over 18 år og eier av bilen det søkes om.
 • Du kan søke om personlig bilskilt til person, vare-,lastebil og buss.
 • Skiltene på bilen må ha standardformat (52 x 11 cm) både foran og bak.
 • Personlig bilskilt koster 9000 kroner og gjelder i ti år.
 • Det tilrådes ikke å bruke personlig skilt når du kjører i utlandet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: